Naar boven

Betekenis van temperatuur

Wat is temperatuur?
  • 2012 (24
    feb
    )

Betekenis van temperatuur
Inleiding

We krijgen haast dagelijks te horen dat de wereld ernstig kan opwarmen als we onze CO2-uitstoot niet snel beperken. Die opwarming zou gemiddeld tussen twee en zes graden kunnen liggen. Daarom schetsen we een beeld van hoe de wereld er zal uitzien als de temperatuur met vier graden zou stijgen.


*Het waterpeil in onze oceanen is met minstens een meter gestegen. Veel eilandjes zijn onder water gelopen en honderden miljoenen mensen in Bangladesh, Vietnam en Thailand moeten vluchten voor het stijgende water.

*IJsberen zijn niet meer dan een herinnering. De dieren zijn uitgestorven aangezien het in het noordpoolgebied te warm is geworden. Daar is de temperatuur met 15 graden gestegen, omdat het er sneller opwarmt dan elders in de wereld.

*In Australië zijn zware bosbranden routine geworden. De vuurhaarden zijn even verwoestend als de branden die in februari zeker 170 levens kostten.

*Minstens een derde van het Amazonewoud is verdwenen en ook de unieke fauna en flora zijn zwaar aangetast.

*In Azië staan de gletsjers droog en de regenval is er onvoorspelbaar geworden. De ene keer valt er te weinig, de andere keer te veel.

*Een kwart van de zoogdieren op de planeet is met uitsterven bedreigd.

Leven bedreigd
"Als de temperatuur met vier graden stijgt, wordt de veiligheid van de mens en de kwaliteit van het leven bedreigd zoals dat nog nooit gebeurde in onze geschiedenis", zegt professor Pamela McElwee van de Arizona State University. De verspreiding van de bevolking op de wereldkaart zal helemaal hertekend worden.

Negen miljard
Vorige maand besloten wetenschappers dat de CO2-uitstoot op onze planeet tussen 2000 en 2008 met 29 procent gestegen is. Daarmee zitten we op schema wat betreft de voorspellingen van het IPCC. In dat geval kan de temperatuur tegen 2100 met vier tot zes procent toenemen. Dat is een ramp voor de wereldbevolking, die tegen 2050 al uit negen miljard mensen zal bestaan. De planeet zal op dat ogenblik echter slechts één miljard mensen kunnen verdragen.

Onze kinderen
Volgens Britse weerkundigen kan de temperatuursstijging met vier graden er al tegen 2060 komen. Onze eigen kinderen kunnen zo al met de ellende te maken krijgen. In 2080 hebben drie miljard mensen problemen om water te vinden. "Zelfs een stijging met twee graden kan op sommige plaatsen voor een catastrofe zorgen", zegt Pavan Sukhdev, een expert in ecosystemen.

Het goede nieuws is dat de meeste wetenschappers denken dat we dit doemscenario nu nog kunnen vermijden. Maar met het oog op de VN-klimaatconferentie in Kopenhagen begint de tijd wel te dringen. (bron )

Temperaturen kunnen grote gevolgen hebben voor de mens zoals bovenstaande inleiding laat uitschijnen. Ook voor duikers speelt een temperatuur een grote rol, zeker als men dieper en langer gaat duiken.

Wat is temperatuur nu eigenlijk?

Terug