Naar boven

Korte biografie...

Evangelista Torricelli
  • 2012 (24
    sep
    )

Evangelista Torricelli
Biografie

Evangelista Torricelli
Naam, Voornaam Evangelista Torricelli
Nationaliteit Italiaan
Geslacht Mannelijk
Geboorteplaats Faenza in de Romagna van Italië
Geboren op 15 oktober 1608
Overleden op Florence, 25 oktober 1647
Doodsoorzaak Buiktyfus veroorzaakt door de bacterie Salmonella typhi
Beroep Italiaanse wis– en natuurkundige.
Geschiedenis uitvinder van de barometer
  uitvinder van het vacuüm

Familie
Vader Gaspare Torricelli
Moeder Caterina Angetti.
Broer 2 (jongere broers)
Zusters 0
   
Vrouw /
Zoons /
Dochters /

Levensloop
Evangelista Torricelli (Faenza, 15 oktober 1608 – Florence, 25 oktober 1647) was een Italiaanse wis– en natuurkundige. Hij is vooral bekend geworden door zijn ontdekking van het vacuüm en de barometer.

Evangelista Torricelli werd in Faenza in de Romagna van Italië geboren (Evangelista was de oudste van drie kinderen). Hij trad toe tot een school van de Jezuïeten, waarschijnlijk in Faenza in 1624, en studeerde er wiskunde en filosofie tot 1626. Nadien was hij in Rome. Hij studeerde er onder Benedetto Castelli, die doceerde aan de Universiteit La Sapienza, zo genoemd naar het gebouw waar het gehuisvest was. Hij leerde er wiskunde, mechanica, hydraulica en sterrenkunde, werd Castelli's secretaris en nam later de lessen voor hem waar.

Hij interesseerde zich sterk voor het nieuwe copernicaanse wereldbeeld en schreef er met Galileo Galilei over. Toen deze echter in 1633 onder druk kwam te staan van de Inquisitie, achtte Torricelli het wijzer zich voortaan met de veiligere wiskunde te bemoeien. Door zijn werk aan "Opera geometrica" en "De motu gravium" kwam hij rond 1640 opnieuw in contact met Galilei en werd voor enige maanden zijn assistent. Toen Galilei in 1642 stierf, werd Torricelli benoemd als diens opvolger als hofwiskundige van de Groothertog Ferdinand van Toscane.

Het bekendst is hij echter als de uitvinder van de barometer en het vacuüm. Hij deed experimenten met buizen gevuld met kwik en kon laten zien dat er inderdaad zoiets als een vacuüm ontstond. Dit was in zijn tijd ronduit ongehoord, omdat Aristoteles beweerd had dat een vacuüm een logische tegenstrijdigheid inhield (zie horror vacui). Torricelli stond hiermee aan de wieg van een aantal takken van de wetenschap, onder andere de meteorologie. Hij bedacht ook de wet van Torricelli.

De belofte, die hij als 39-jarige op zijn sterfbed in Florence afdwong om al zijn werk spoedig te publiceren, werd niet ingelost en een deel van zijn werk zag pas in 1919 het daglicht.

Een inmiddels verouderde maar nog veel gebruikte eenheid van druk is naar hem genoemd: de torr (ook: millimeter kwik (mmHg)).

Bibliografie

http://nl.wikipedia.org/wiki/Evangelista_Torricelli