Naar boven

Korte biografie...

Louis Joseph Gay-Lussac
  • 2012 (21
    sep
    )

Louis Joseph Gay-Lussac

Louis Joseph Gay-Lussac
Naam, Voornaam Louis Joseph Gay-Lussac
Nationaliteit Fransman
Geslacht Mannelijk
Geboorteplaats Saint-Léonard-de-Noblat
Geboren op 6 december 1778
Overleden op Parijs, 9 mei 1850
Doodsoorzaak Natuurlijk overlijden na ziekte
Beroep Frans scheikundige en natuurkundige
Geschiedenis De ideale gaswet
  De alcoholmeter van Gay-Lussac

Familie
Vader Antoine Gay (judge)
Moeder Léonarde Bouriquet
Broer Pierre Gay-Lussac
Zusters Mariette Chabret
  Franchette Gay-Lussac
  Marguerite Gay-Lussac
Vrouw Geneviève-Marie-Joseph Rojot (1809-1876)
Zoons Jules Gay-Lussac
  Louis Gay-Lussac
  Gabriel Gay-Lussac
Dochters Virginie Gay-Lussac
  Joséphine Eléonore Gay-Lussac

Levensloop

Louis Joseph Gay-Lussac (1778-1850) was een Frans scheikundige en natuurkundige.

De Franse schei- en natuurkundige Joseph Louis Gay-Lussac werd geboren op 6 december 1778 te St. Léonard-le-Noblat (Haute Vienne). Hij studeerde vanaf 1797 aan de École Polytechnique in Parijs en werd in 1800 assistent natuurkunde in het privé-laboratorium bij C. L. Berthollet en demonstrator bij de colleges van A. F. de Fourcroy. In 1805 en 1806 begeleidde hij A. von Humboldt op zijn reizen en voerde met hem vele experimenten uit, die leidden tot de – later naar hem genoemde – wet over de volumeverhouding van reagerende gassen.

Hij werd in 1808 hoogleraar in de natuurkunde aan de Sorbonne, in 1809 hoogleraar in de chemie aan de École Polytechnique te Parijs. In 1832 werd hij hoogleraar in de chemie aan de Jardin des Plantes. In 1805 nam hij samen met Alexander von Humboldt waar dat twee volumen waterstof en één volume zuurstof zich verenigen om twee volumen waterdamp te vormen. Later vond hij dat soortgelijke eenvoudige verhoudingen bij de verbinding van alle gassen waar te nemen zijn.

Deze eigenschap staat thans nog bekend onder de naam van:
de gaswetten van Gay-Lussac.

Ook op het gebied van de theoretische chemie deed Gay-Lussac naderhand belangrijke ontdekkingen, onder meer over potas, chloor en jood. Gay-Lussac werd in 1842 opgenomen in de exclusieve Orde "Pour le Mérite". Hij is één van de 72 Fransen wier namen op de Eiffeltoren gegrift staan.

Verder was hij ook de uitvinder van de alcoholmeter. Dit is een bepaalde hydrometer. Dit instrument wordt in België en Frankrijk gebruikt voor de wettelijke bepaling van het alcoholgehalte in graden Gay-Lussac. Dit is nodig voor het bepaling van de hoogte van de accijnsheffing. Één graad Gay-Lussac komt overeen met één volumeprocent ethanol in een vermenging van ethanol en water bij een exacte temperatuur van 15 °C.

Op 16 januari 1804 steeg Joseph Louis Gay-Lussac met een luchtballon naar een hoogte van 7,016 m; een record dat vijftig jaar lang niet zou gebroken worden.