Naar boven

Korte biografie...

Robert Boyle
  • 2012 (23
    sep
    )

Robert Boyle
Biografie

Robert Boyle
Naam, Voornaam Robert Boyle
Nationaliteit Ier
Geslacht Mannelijk
Geboorteplaats Lismore Castle, County Waterford, Ierland
Geboren op 25 januari 1627, Ierland
Overleden op 30 december 1691, Londen, Engeland (64j)
Doodsoorzaak Paralysis (verlamming) met de dood als gevolg
Beroep Iers filosoof en scheikundige/alchemist.
Geschiedenis The Sceptical Chymist uit 1661
 
Vrouw Niet gehuwd
Zoons /
Dochters /

Familie
Vader Richard Boyle
Moeder Catherine Fenton, Cork
zoons Roger Boyle
Richard Boyle, 1st Earl of Burlington, 2nd Earl of Cork
Alice Barry
Geoffrey Boyle
Sir Lewis Boyle, 1st Viscount of Kinalmeaky
Francis Boyle, 1st Viscount
Roger Boyle, 1st Earl of Orrery
dochters Sarah Boyle
Lettice Boyle
Joan Boyle
Catherine Boyle
Dorothy Boyle
Mary Boyle
Margaret Boyle
Shannon Boyle

Levensloop
Robert Boyle (Lismore (Ierland), 25 januari 1627 – Londen, 30 december 1691) was een Iers filosoof en scheikundige/alchemist. Hij liet het werk van de mystieke Antoinette Bourignon naar het Engels vertalen. Een van zijn werken, The Sceptical Chymist uit 1661, wordt gezien als het werk dat de scheikunde vestigde als aparte tak van de natuurwetenschappen, los van de alchemie en de biologie.

Boyle ontdekte 16 jaar eerder dan Edme Mariotte de wet van Boyle:

Het product druk en volume van een bepaalde massa van een bepaald gas is constant als de temperatuur constant is ( pV = Constant) .

Deze wet wordt ook wel de wet van Boyle genoemd (of wet van Boyle–Mariotte). Deze beschrijft het gedrag van ideale gassen bij constante temperatuur:

Hierin is p de druk en V het volume van het gas. Deze wet stelt dat bij een constante hoeveelheid gas en een constante temperatuur de druk van een gas omgekeerd evenredig is met het volume.

De wet is vernoemd naar de Ierse filosoof en scheikundige Robert Boyle (1627-1691). In sommige landen wordt deze wet ook wel de wet van Boyle-Mariotte genoemd. Door de uitvinding in 1649 van de vacuümpomp door Otto von Guericke was Boyle in staat om te experimenteren met gassen onder verschillende – ook lagere – drukken.

Voorbeeld: Als men van een fietspomp de nippel goed afsluit en de zuiger omlaag duwt, neemt de druk in de pomp toe. Als men de zuiger zover omlaag duwt dat de lucht in de pomp tot de helft van zijn oorspronkelijke volume is samengedrukt, dan is de luchtdruk tweemaal zo hoog geworden.
Boyle was het 14e kind van een welgestelde Ierse familie. Hij vond dat elke natuurwetenschappelijke theorie gebaseerd moet zijn op experimenten. Hij bestreed daarom de vier-elementenleer van Empedocles en Aristoteles (die beweerden dat alle materie zou zijn opgebouwd uit de elementen water, lucht, vuur en aarde) en voerde zelf een nieuwe elementenleer in. Hij herdefinieerde de term scheikundig element als een partikel dat niet verder kan gedeeld worden.

Volgens Boyle kwamen de verschillende stoffen voort uit het aantal, de beweging en de positie van de primaire deeltjes (de corpuscules). Tussen 1656 en 1668 verbleef Boyle aan de Universiteit van Oxford, waar hij met de assistentie van Robert Hooke een luchtpomp bouwde, waarmee hij vervolgens allerlei experimenten uitvoerde in verband met de fysische karakteristieken van lucht. Hij toonde ook het belang aan van lucht in de verbranding, de ademhaling en in de voortplanting van het geluid.

In 1664 publiceerde hij Experiments and considerations touching colours. Hierin stelde Boyle o.a. dat licht uit materie bestaat en dat warmte gewogen kan worden. Hij beschreef ook zeer gedetailleerd allerlei chemische kleurexperimenten, waaronder een experiment dat de vorming van een neerslag van zilverchloride beschrijft en het fenomeen van het donker worden van deze neerslag; een belangrijk experiment in de geschiedenis van de fotografie. Boyle schreef de verkleuring echter nog toe aan de inwerking van de lucht en van vochtigheid en niet aan het licht.

Bibliografie
R.E.W. Maddison, The Life of the Honourable Robert Boyle (1969), is a readable biography. Rose-Mary Sargent,
The Diffident Naturalist (1995), discusses Boyle’s experimental style and philosophy of science.
Lawrence M. Principe, The Aspiring Adept: Robert Boyle and His Alchemical Quest (1997), follows Boyle’s pursuit of transmutational alchemy, and the background to Boyle’s law is thoroughly covered in Charles Webster, "The Discovery of Boyle’s Law," in Archive for the History of the Exact Sciences, 2:441–502 (1965).

All of Boyle’s publications, together with some previously unpublished material, are collected along with extensive biographical and bibliographic information in Michael Hunter and Edward B. Davis (eds.), The Works of Robert Boyle (1999–2000). Boyle’s surviving correspondence appears in Michael Hunter and Antonio Clericuzio, The Correspondence of Robert Boyle (2000).