Naar boven

Blog Duikfysica

Bloggen 2013

Blog van Gunther Dierckx
Zeldzame kreeft bij Curaçao gevonden
 • 2013 (18
  APR
  )

De zeldzame Pylopagurus Discoidalis, een soort heremietkreeft, is voor het eerst in levende lijve gezien. De heremietkreeft werd onlangs ontdekt door onderzeeër Curasub niet ver van de kust van Curaçao. Dit meldt het NBC News.

Voorheen was het diertje alleen bekend door dode, gedroogde exemplaren van meer dan een eeuw geleden. De duik werd uitgevoerd in het kader van het Smithsonian's Deep Reef Observations Project. Pylopagurus Discoidalis of Hermietkreeft
Sluiten
De zeldzame Pylopagurus Discoidalis, een soort heremietkreeft
Op een diepte van 50 tot 100 meter werden de drie kreeftjes verzameld waarna de sub ze naar een aquarium bracht, waar ze werden gefotografeerd. "Dit zijn de eerste foto's van de levende dieren ooit genomen", aldus Rafael Lemaitre, een onderzoeks-zoöloog bij het National Museum of Natural History in Washington.

Schelp
Net zoals andere heremietkreeften gebruikt ook dit soort schelpen van andere dieren, voornamelijk van weekdieren, om in te leven. Echter heeft dit soort meer moeite met het vinden van een geschikte schelp die om hun zeldzame, buisvormige lichaam past. Wat nog meer opvallend is aan dit dier is zijn schaar; een schildvormig aanhangsel dat de schelp stevig en precies afsluit wanneer het dier zich gealarmeerd voelt. Het andere uiteinde van de schelp kan ook worden afgesloten door de heremietkreeft met het staartvormige einde van zijn lijf.

Uniek
Lemaitre: Het project waar deze duik onderdeel van is, biedt een buitengewone kans voor taxonomen als ikzelf om directe observatie te maken van diersoorten die voorheen alleen bekend waren van goed bewaarde, maar kleurloze, exemplaren uit museumcollecties. Er is nog niet veel bekend over hoe deze kleine heremietkreeften leven. We weten heel weinig over de biologie van dit soort, behalve dat het bestaat en op welke diepte en geografie dat is, gaat Lemaitre verder. Nadat enkele van de verzamelde kreeftjes stierven, is hun DNA afgenomen wat momenteel wordt geanalyseerd om de evolutionaire geschiedenis te begrijpen.


Zeeslak met wegwerppenis
 • 2013 (14
  FEB
  )

Japanse wetenschappers hebben een zeeslaksoort ontdekt die zijn penis kan afwerpen en opnieuw kan laten aangroeien. Zeeslak met wegwerppenis
Sluiten
Zeeslak met wegwerppenis ontdekt
Zeeslakken van de soort Chromodoris reticulata ontdoen zich van hun penis na de copulatie, waarna er binnen 24 uur een nieuw mannelijk geslachtsorgaan aan hun lichaam groeit. De zeeslak is voor zo ver bekend het enige dier dat paart met een 'wegwerppenis'. Dat schrijven Japanse onderzoekers van Osaka City University in het vaktijdschrift Biology Letters.

Aquarium
De wetenschappers observeerden in hun laboratorium het paringsgedrag van zeeslakken die ze hadden gevangen in verschillende koraalriffen in Japan. Zeeslak met wegwerppenis
Sluiten
Detail Zeeslak met wegwerppenis
Ze waren getuige van 31 paringen tussen de dieren. De copulatie duurde steeds enkele seconden tot enkele minuten, waarna de zeeslakken hun penissen afwierpen zodat de organen naar de bodem van het auquarium zonken. Tot verrassing van de wetenschappers bleek er 24 uur later echter alweer een nieuwe penis aan het lichaam van de dieren gegroeid.

Opgerold
Nader onderzoek wees uit dat een groot deel van de penis van een zeeslak opgerold in in het lichaam zit. Het dier werpt alleen het uiteinde van het geslachtsorgaan af, waarna er een nieuw deel naar buiten komt. Het seksleven van zeeslakken is überhaupt erg ingewikkeld. Alle dieren hebben namelijk zowel een mannelijk als een vrouwelijk geslachtsorgaan. Beide organen bevinden zich aan de rechterzijde van het lichaam.

Sperma
"Als twee zeeslakken paren, liggen ze dus alleen met de rechterkant van hun lichamen tegen elkaar aan", legt bioloog Bernard Picton uit op BBC News. "De penis van de ene zeeslak gaat in de vrouwelijke opening van de ander, maar de penis van dat laatste dier verdwijnt ook in de opening van de eerste zeeslak. Ze doneren beiden sperma aan de ander."

Door: NU.nl / Dennis Rijnvis
Update van Duikfysica.be
 • 2013 (8
  JAN
  )

We hebben weer wat bijgewerkt, oa. menu biografie geleerden, de wet van... en oefeningen. Nieuwe pagina Sponsoring, Prijzenpuzzels en Cookiebeleid toegevoegd.